English Latviešu

Tradicijos

paveiksliukas_page1.jpgPanevėžys – istorinė Lietuvos ir Baltijos šalių žemės ūkio produkcijos perdirbimo sostinė. Dar ir šiandien Panevėžio kraštą puošia gausūs vėjo malūnai. Mūsų kompanijos istorija prasidėjo 1841 metais, kai tūlas B.Rubinšteinas mieste įkūrė pirmą modernų garinį malūną. Įmonė išgyveno karus, okupacijas ir nacionalizacijas; 1994 m. po privatizacijos tapo AB Malsena. 1993 metais pastatytas naujas 250 tpd malūnas leido bendrovei pasiekti Lietuvoje dar nematytą produkcijos kokybės lygį, ir AB Malsena tapo Baltijos regiono miltų pramonės lydere.

2004 metais pradėjusi veiklą bendrovės dukterinė įmonė UAB Amber Pasta pirmoji Pabaltijo šalyse pradėjo gaminti makaronus naujame nepertraukiamos gamybos ceche, naudodama pažangiausią pasaulyje šveicarų firmos Buhler technologiją. Naujoji įmonė iš karto tapo regiono makaronų rinkos lydere, tokia išlieka ir šiandien.

Noras suteikti kuo didesnę pridėtinę vertę ir pagaminti eksportinius produktus iš aukštos kokybės lietuviškų kviečių paskatino bendrovę imtis paties ambicingiausio projekto – pastatyti ir paleisti kvietinio krakmolo gamyklą. Statybos ir montažo darbai užtruko visą 2005 – 2007 metų laikotarpį ir kainavo virš 150 mln. Litų. Buvo visiškai rekonstruoti kvietinis malūnas bei pašarų cechas, pastatytas naujas krakmolo gamybos cechas, krakmolo ir glitimo džiovyklos. Tuo pačiu laikotarpiu buvo užbaigtas dar 2003 metais pradėtas miltų verslo perkėlimas į Vievį, po rekosntrukcijos tapusį moderniausiu kviečių ir rugių malūnu Pabaltijo šalyse.

Krakmolo gamyklos paleidimo ir derinimo darbai užtruko iki 2008 metų antros pusės.

2008 metų pabaigoje augantys krakmolo cecho produkcijos pardavimai jau leido krakmolo įmonei verstis savarankiškai nuo miltų verslo. Atskyrus verslus, miltų gamybą toliau tęsia UAB Malsena Plius; UAB Amber Pasta tapo savarankiška įmone. Krakmolo verslą toliau vysto nepriklausoma Lietuvos krakmolo gamybos kompanija – AB Amilina.

Kodėl reikėjo atskirti verslus? Iš tikrųjų nepaisant tos pačios žaliavos (puikūs lietuviški kviečiai), šias verslo rūšis nedaug kas sieja. Miltai ir makaronai visada skirti pirmiausiai vietinei rinkai; tuo tarpu 98 proc. AB Amilina produkcijos eksportuojama. Krakmolas ir pašarai daugiausiai keliauja į Vakarų Europos valstybes; glitimo rinka pasaulinė, nuo Korėjos iki JAV. Gamybos procesai ir technologijos taip pat visiškai skirtingi; krakmolo gamybos iš kviečių procesas technologiškai laikomas vienu sudėtingiausių gamybos procesų apskritai. Krakmolo produktų rinkodara taip pat reikalauja didžiulio, nuolat atnaujinamo žinių bagažo. Dėl šių priežasčių tokio tipo įmonės šiandien ES priskiriamos nebe maisto, o „baltosios“ biotechnologijos pramonei, vadinamąjam biokombinatų sektoriui.

Taigi AB Amilina šiandien remiasi į gilias tradicinės grūdų perdirbimo įmonės šaknis. Tuo pačiu tai jauna, moderni, dinamišką ateities viziją turinti kompanija. Mūsų įsipareigojimas Lietuvos grūdų augintojams – kuo plačiau išplėsti lietuviškų kviečių produktų spektrą ir pardavimo geografiją. Žmogus naudoja tik perdirbtus kviečius. Mūsų įmonė turi juos perdirbti geriau ir efektyviau, nei toli nuo Lietuvos esančios svetimų šalių bendrovės. To siekiame kasdienine savo veikla. Aukštas mūsų reiklių klientų įvertinimas – didžiausia mūsų darbo prasmė.

© 2008—2009 Amilina. Visos teises saugomos. Sprendimas: Fresh Media